Joan Manén

Els inicis

Per Samuel Castellanos

Nascut a Barcelona el 14 de març de 1883 rebé als tres anys les primeres nocions musicals de piano i solfeig del seu pare i als cinc inicia l'estudi del violí amb Vicente Negrevernis. L'estudi del piano i del violí es mantenen per igual i amb poc temps desenvolupa una insòlita facilitat per la lectura al piano repentitzant tota mena de partitures. Al 1890 el seu pare aconsegueix convèncer a Clemente Ibarguren -format a París- perquè doni  lliçons de violí al seu fill. Es fixen dues classes per setmana.

Manén als 9 anysL'estiu de 1892 té lloc la primera presentació pública de Juanito al Casino Nuevo de Castelló, on es manifesta com a pianista i violinista en cinc exitosos concerts. Als programes apareixen les peces Adiós a la Alhambra de Jesus de Monasterio, Air varié de Charles de Beriot, i Balade et Polonaise de Henry Vieuxtemps entre d'altres. Un extracte de premsa dona fe del bon èxit: "En efecto, no deja de ser sorprendente a sus propios años, ver la soltura y el aplomo con que maneja el arco, la afinación y claridad del sonido y lo perfecto de su mecanismo, condiciones estas que, bien dirigidas, harán del artista niño con el tiempo, lo que los franceses llaman un virtuoso" (El Mercantil 7-VII-1892, Teatro Pizarro).

De tornada a Barcelona s'intensifiquen a tres les lliçons de violí per setmana. Ofereix recitals benèfics a diferents localitats catalanes i a Sabadell comparteix escenari amb el gran guitarrista Francesc Tàrrega.  Al 1893 el pare decideix fer d'empresari i dedicar tots els seus esforços vers la carrera musical del seu talentós fill, acompanyant-lo com a pianista en molts dels seus concerts. Al juny amb tan sols 10 anys es fa sentir a Madrid davant la infanta Dña. Isabel de Borbó i tot seguit per la Reina Mª Cristina i la cort. Durant la vetllada van conèixer al violinista Enrique Fernández Arbós.

Capítol següent

 

Contacte Contacte

Youtube Youtube
Facebook Facebook
Blog Blog