Joan Manén

Les Amèriques

Per Samuel Castellanos

Després d'un parell d'actuacions a Lisboa pare i fill es traslladen a l'Argentina on són rebuts al Teatro Onrubia de Buenos Aires. Dona dos concerts més i dirigeix una orquestra per primer cop. Visita Uruguay i torna a Barcelona on continua les lliçons amb Ibarguren, tot i que ara amb més rigor i exigència. També comença a treballar els Concerts per a violí de Beethoven i Mendelssohn i és escoltat per Enric Granados.

Al 1894 es traslladen a Cuba, realitzant recitals al Teatro Albisu i al Teatro Payret. Després continua la seva activitat concertística amb una gira de vint concerts per tot Mèxic. L'any 1896 rep les primeres entrevistes dels mitjans de comunicació de Nova York i al novembre es fa sentir al Mendelsohn Glee Club interpretant la Fantasia Faust de Wieniawski, el Concert de Mendelssohn (1er moviment), la Simphonie Espagnole de Lalo (Andante) i Jota - adaptació de Manén d'un tema de El Duo de la Africana de Manuel Fernández Caballero. Durant aquests dies els Manén assisteixen als concerts que ofereix Eugene Ysaÿe a la ciutat. El pare impressionat per aquelles interpretacions, aconsegueix que l'artista Belga escolti al seu fill a l'hotel.

CarnegieEl més important dels concerts que donà el petit Joan durant aquell període fou sens dubte el que oferí al Carnegie Hall amb la Simphonie Espagnole de Lalo sota la batuta de Walter Damrosch el 15 de gener de 1897. En  aquella  temporada eren presents als cartells Cesar Thomson i el mencionat Eugene Ysaÿe. A finals d'aquest any les tournées per Amèrica arriben a la seva fi. L'últim recorregut inclou Mèxic, Guatemala, Sant Salvador, Costa Rica, Panamà i Veneçuela.

Capítol següent

Contacte Contacte

Youtube Youtube
Facebook Facebook
Blog Blog