Fill del compositor Joaquim Nin i Castellanos i de la cantant Rosa Culmell, i germà de l'escriptora Anaïs Nin. Va iniciar els seus estudis musicals a Barcelona amb la soprano i pianista Conxita Badia De 1914 a 1923 va viure a Nova York on va estudiar piano amb Emilia Quintero i el 1924 es va traslladar París per estudiar composició a la Schola Cantorum amb Paul Braud. També va ampliar estudis amb Alfred Cortot i Ricard Viñes. A partir de 1930 va rebre consells de Manuel de Falla i gràcies a una carta de recomanació seva, el 1932 va entrar al Conservatori de París per estudiar amb Paul Dukas. A partir de 1931 va iniciar una carrera de pianista solista tocant a Cuba, Estats Units i Europa, recitals en que estrenà obres seves y de diversos compositors espanyols. Com a pianista va actuar amb músics importants com Eduard Toldrà, José Iturbi, A partir de 1940 va ensenyà al Williams College de Massachusetts i a partir de 1950 a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley. El 1965 ingressà a l'Academia de Bellas Artes de Sant Fernando de Madrid. Tota la vida va sentir-se molt arrelat a Catalunya i sovint passà llargues estades a Barcelona.
És autor d'una extensa obra en qual destaquen l'òpera “La Celestina” el ballet “El burlador de Sevilla”, “Diferencias sobre un tema de Gaspar Sanz” per a orquestra, el Concert per a piano i orquestra, una suite per a violoncel sol, el Quintet amb piano, diverses obres per a piano, guitarra, cançons per a veu i piano, i un Te Deum per a cor i orgue.
En la música de Joaquim Nin-Culmell es percep un gran coneixement del cançoner popular espanyol i un interès en difondre la seva extraordinària riquesa a través d'harmonitzacions o reelaboracions del material de gran originalitat. El llenguatge de Nin-Culmell combina sovint l'element popular salpebrat amb personals dissonàncies, amb un refinament harmònic, hereu de l'Impressionisme que va assimilar en la seva etapa formativa a París.
VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?
Fons Joaquim Nin Culmell de la Biblioteca de CatalunyaArxiu Joaquim Nin Culmell a la Universitat de CalifòrniaEntrevista a Joaquim Nin Culmell
OBRES INTERPRETADES
Tres Impresiones, per a piano
Tres poemas de Gil Vicente, per a veu i piano