#107

Lluís Maria Millet
(Barcelona, 1906- 1990)





Lluís Maria Millet i Millet nasqué a Barcelona el dia 21 de juny de 1906. Era fill de Lluís Millet i Pagès, fundador de l’Orfeó Català, i de Dolors Millet i Villà, ambdós nascuts al Masnou.

Lluís Maria Millet va formar part de la secció infantil de l’Orfeó Català des de ben petit i, paral·lelament, va començar els estudis musicals amb Josep Maria Comella i Joan Salvat. Més endavant els prosseguí a l’Escola Municipal de Música de Barcelona on Pere Jordà, Joaquim Canals, Francesc Pujol o Vicens Maria de Gibert foren alguns dels seus mestres.

Ja de gran, va ingressar com a baríton a l’Orfeó Català sota la direcció del seu pare. Des de 1941, va ser el sotsdirector de l’Orfeó i, des de 1945, després de la mort de Francesc Pujol, n’assumí la direcció que s’allargà durant 31 anys. Durant aquests anys va tornar a revitalitzar la dinàmica de l’Orfeó Català, que havia quedat molt afectat durant els anys de la guerra d’Espanya i la primera postguerra

Lluís Maria Millet fou també pedagog i va exercir el seu magisteri al Seminari Conciliar de Barcelona, a l’Escola Vidiella, l’Institut Feminal o a la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè. També va ser mestre de capella de l’església de Sant Felip Neri de Barcelona i director de la Schola Orpheònica de Barcelona. Des de 1943 fou professor de l’Escola Municipal de Música de Barcelona, on comença com a professor auxiliar de les classes de solfeig i teoria fins que l’any 1945 assumeix les càtedres d’Història de la Música i d’Estètica General.

També va participar, juntament amb el seu bon amic Joan Tomàs, en una de les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, l’estiu de 1927. Més endavant, quan Lluís Maria Millet assumí la direcció de l’Orfeó, nomenà Joan Tomàs com a sotsdirector, juntament amb Josep Jordi Llongueras, fill del mestre Joan Llongueras i un altre dels col·laboradors en l’obra del Cançoner. Anys a venir, Lluís Maria Millet fou nomenat col·laborador honorari de l’Institut Espanyol de Musicologia.

Com a compositor, Lluís Maria Millet deixà un centenar llarg d’obres, la majoria sobre cançons populars catalanes, però també obres liederístiques amb textos de poetes catalans coetanis com ara Josep Carner, Joan Llongueras, Josep Maria de Sagarra o Àngel Guimerà. Entre les obres corals podem destacar El rústec villancet, Cap al tard, Agar, Bruc i Galzeran o La sardana de l’abril. Per a veu i piano deixà obres com ara Cançó d’hivern, Primavera inútil, El goig perdut o Enmig dels argelaguers. Va compondre també algunes obres de caire religiós, com ara una Salve Montserratina o In paradisum, obra que dedicà a la memòria del seu pare quan va morir l’any 1941. També deixà algunes sardanes com Tardoral, Nit estrellada o Solitud.

Durant els seus anys al capdavant de l’Orfeó Català va dirigir grans obres com els Rèquiems de Mozart, Verdi i Fauré, l’oratori Les estacions de Haydn, la Novena simfonia i la Missa solemnis de Beethoven, l’oratori Elies de Mendelssohn, o la Passió segons Sant Mateu, la Missa en si menor i l’Oratori de Nadal de Bach. Va estrenar també obres de compositors catalans, com ara el Cant espiritual de Xavier Montsalvatge o la Solenne Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort, i també va incorporar al repertori de l’Orfeó obres corals d’Eduard Toldrà, Frederic Mompou, Joan Manén, Paul Hindemith o Francis Poulenc.

Lluís Maria Millet i Millet va morir a Barcelona el 19 de juliol de 1990. Del seu matrimoni amb Isabel Loras i Artal va tenir una filla, Maria Dolors, i un fill, Lluís Millet i Loras, que el succeí com a director de l’Orfeó Català.

El fons personal de Lluís Maria Millet es conserva al Centre de Documentació de l’Orfeó Català. A més de les seves partitures autògrafes manuscrites s’hi pot trobar una important col·lecció de partitures impreses d’autors ben variats, així com la documentació de la seva activitat docent a l’Escola Municipal de Música de Barcelona o apunts de la seva tasca en les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. També és important la secció de correspondència amb altres músics i compositors, catalans i forans, que va mantenir al llarg de la seva vida.



VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?

Fons Lluís Maria Millet


OBRES INTERPRETADES

Camins, per a veu i piano



SEGUEIX-NOS A