Va rebre les primeres lliçons de violí a la seva ciutat natal. El 1921 va desplaçar-se a Barcelona on estudià a l'Escola Municipal de Música de Barcelona amb Francesc Costa (violí), Lluís Millet (solfeig) i Enric Morera i Jaume Pahissa (composició). Molt aviat es decantà cap a la composició i deixà l'estudi del violí. Un cop acabada la Guerra Civil espanyola continuà la seva activitat de crític publicant a la revista Destino, d'on més endavant esdevindria director (1968-1975).L'any 1936 començà a fer crítiques de música al diari barceloní El Matí i posteriorment va ser crític musical de La Vanguardia.
Montsalvatge mai es va sentir identificat amb els criteris estètics de la música de Wagner ni de la tradició romàntica alemanya. Va començar des de jove a decantar-se per una estètica més propera a la música francesa i va treballar amb intensitat per trobar un camí propi que li donés la llibertat per desenvolupar-se com un compositor independent. No va ser fins als anys quaranta, en plena postguerra, que l'obra de Xavier Montsalvatge va adquirir consistència. Hi ha dos elements que configuren l'estil de la seva música: la música antillana i la música francesa, tots dos elements constitutius de la segona etapa del compositor amb obres tan celebrades com el”Concerto Breve” per a piano i orquestra, el “Cuarteto Indiano” o les Cinco canciones negras”. Entre els compositors francesos més estimats per ell i que més van influir en la seva obra hi ha Maurice Ravel i el Grup dels Sis. Montsalvatge absorbí i transformà aquesta influència fins a assolir el seu propi estil, un procés que anà acompanyat d'una certa abstracció del llenguatge amb l'ús de la politonalitat i de certs recursos expressius relacionats amb el serialisme. Assolí així un perfil idiomàtic molt personal i coherent tant per la seva diversitat com per la seva autenticitat.
A més de música simfònica, també va escriure òperes, ballets, música per a pel·lícules i per a obres infantils, cançons, obres per a solistes instrumentals i música de cambra. Importants intèrprets com Alícia de Larrocha, Victòria dels Àngels, Narciso Yepes o Nicanor Zabaleta van internacionalitzar la seva obra.
VOLS CONÈIXER MILLOR L'ARTISTA?
Web de Xavier MontsalvatgePartitures a TritóPartitures a Peer Music
OBRES INTERPRETADES
Cinco canciones negras, per a veu i piano
Homenatge a Victòria dels Àngels, per piano a 4 mans
Sonata concertante, per a violoncel i piano
Calidoscopio, per a 2 pianos